Hamed från Iran

När man får chansen att jobba löser det massa saker

Hamed från Iran, Chaufför hos Steinbrenner & Nyberg

Jag heter Hamed och kommer från Iran. Jag kom till Sverige via Turkiet för drygt 3 år sedan. I mitt hemland arbetade jag som plastsvetsare och körde lastbil samt har tränat Judo hela mitt liv. Idag har jag ett arbete här i Sverige och tack vare arbetet känner jag mig fri idag. Jag kan börja planera för mig och min flickvän, kanske även våga tänka tanken på att bilda familj.

Integrationspoolen och Steinbrenner & Nyberg har betytt allt för mig. Hade jag inte kommit i kontakt med Integrationspoolen och fått deras mentorskap och stöd i mitt arbetssökande är jag övertygad om att jag inte hade haft det arbete som jag nu har hos min proffsiga arbetsgivare Steinbrenner & Nyberg.

Min dröm när jag kom till Sverige var att lära mig språket så fort som möjligt och skaffa mig ett chaufförsarbete. Idag har den drömmen gått i uppfyllelse, så nu fokuserar jag på att arbeta hårt samt börja träna Judo igen på en svensk klubb inom kort. När man inte arbetar utan bara söker arbete samtidigt som man försöker lära sig språket och hur allt fungerar i Sverige är det ofta psykiskt påfrestande. När man istället får chansen att jobba så löser det massa saker, exempelvis möjligheten att leva av mina egna pengar. Jag gillar inte att få bidrag utan vill tjäna mina egna pengar.

Min svenska utvecklas mycket bättre nu när jag arbetar, mycket tack vare att jag har bättre självförtroende och att jag träffar massa svenskar varje dag genom jobbet.

Vad hände sen…

Efter 12 månaders arbete via Integrationspoolen har nu Steinbrenner & Nyberg tagit över anställningen av Hamed. Vi träffas därför för att utvärdera och diskutera erfarenheterna från det gångna året, och reflektera över hur företaget och Hamed upplever vardagen nu.

Hamed berättar att han är väldigt nöjd över sin anställning och det bevis han nu har fått på långsiktigheten från Steinbrenner & Nyberg.

– Nu kan jag planera mer för framtiden och kanske resa litet samt så småningom köpa min favoritbil.

Helena Gaseb, personalansvarig på Steinbrenner och Nyberg framhåller att året med Hamed har varit stabilt och att de är nöjda med honom, varför de nu valt att ta över anställningen. Helenas råd till andra företag är att…

”…se till individen, man måste leta efter viljan och drivet men också att våga satsa som företag”

På frågan om vad som är viktigt för att öka integrationen och få fler nyanlända i arbete svarar Helena:

– Tålamod, långsiktighet och lyhördhet är viktiga faktorer. Den hjälp vi har fått från Integrationspoolen har absolut underlättat för oss och Hamed har verkligen uppvisat mycket hög arbetsmoral och vilja.

Publicerad 20 februari, 2018