Tashin Fayyadh från Irak

Jag drömmer om att köpa hus och öppna egen firma. Men först måste jag jobba!

Tashin Fayyadh från Irak, Mekaniker på Bilab

Att tvingas lämna sitt hem och sitt land är för många helt otänkbart. Att plötsligt befinna sig i ett helt nytt land och försöka skapa sig en framtid känns som att bestiga berg.

Tashin Fayyadh är en positiv man med närmare 15 års erfarenhet av mekanik inom fordonsbranschen i Irak. I Sverige var det svårt för Tashin att få jobb inom området men genom Integrationspoolen har han fått chansen.

Från Bagdad i Irak till Olofstorp i Sverige

Jag frågar Tashin om hur det var att komma till Sverige. Han berättar att han trivs och tycker landet är fint.

– Min fru och jag har tre barn, vilket innebär att det är fem personer i familjen som ska underhållas, säger Tashin med glimten i ögat. Man måste jobba hårt!

Efter lite provisoriska arbeten via Arbetsförmedlingen ville Tashin arbeta inom det yrke han var utbildad för. Han hade dock varken kontaktnätet eller tillräckliga språkkunskaper för att själva ordna ett arbete.

“Tack vare Olof och Integrationspoolen fick jag ett jobb här”

– Tack vare Olof och Integrationspoolen fick jag ett jobb här. Det är jag jätteglad och tacksam för, säger Tashin.

Äntligen jobb i rätt bransch

Med hjälp av Integrationspoolen har Tashin fått jobb på Bilab i Kungälv och är glad att arbeta med det han brinner för. Med tidigare erfarenhet från att ha arbetat med lastbilsmekanik kom han snabbt in i arbetsuppgifterna. Han har bred kompetens vilket resulterat i uppgifter inom olika arbetsområden, allt från att byta däck till reparationer och lackeringsarbete.

Tashin är en blygsam man och sträcker sig inte längre än till att han är normal i sin kompetensnivå. När jag däremot frågar vad som är svårast på arbetsplatsen skakar han på huvudet och ler.

– Det är inget som är så svårt, jag kan det här. Sen har jag alla kollegor som är väldigt snälla och hjälpsamma.

Han har mekaniken i sig

Anders Carlsson som är servicechef på Bilab i Kungälv ser mycket positivt och långsiktigt på samarbetet med Tashin och Integrationspoolen.

– Vi har stor efterfrågan på personal och jag ser stora möjligheter i integrationen. Tashin har ett otroligt kunnande och levererar varje dag, säger Anders.

Anders berättar att Tashin ”har det i sig” och visar en enorm arbetsvilja.

– Tashin har utvecklats mycket, både språkligt och i sin yrkeskompetens och jag ser fortsatt stor potential. Att han dessutom sprider mycket positiv energi och alltid är glad är en stor bonus, avslutar Anders.

Publicerad 18 januari, 2017