Ziad Altaghlbi från Syrien

Efter 300 ansökningar utan svar trodde jag det var kört

Ziad Altaghlbi från Syrien, Kontorsassistent på Advokatfirman Lindahl

Ziad Altaghlbi reste från Damaskus i Syrien när kriget tog över och hamnade till sist i Sverige. Att acklimatisera sig till landet var relativt enkelt berättar Ziad. Det svåraste var utan tvekan att hitta ett jobb. Han berättar att han lämnade 300 CV:n på olika företag utan ett enda svar, inte ens ett nej.

Integrationspoolen var för Ziad en dörr in på den Svenska arbetsmarknaden.

“Det har förändrat hela mitt liv”

Inga jobb trots utbildning och erfarenhet

Ziad är utbildad ingenjör i Syrien och arbetade samtidigt som Engelsk-arabisk-översättare. Engelskan hade han med sig. Han började söka jobb som översättare när han kom till Sverige men insåg snabbt att möjligheterna var små. Det visade sig att det var svårt att få ett jobb över huvud taget, vad han än sökte.

– I Syrien jobbade och pluggade jag samtidigt. Jag är inte en person som inte gör någonting. När jag kom till Sverige läste jag alla steg i SFI och SAS och ville inget hellre än att få ett jobb, berättar han.

Hopp genom Integrationspoolen

Uppgiven och utan större hopp om framtiden fick Ziad telefonsamtalet som kom att förändra allt. Han berättar att han trodde det var ett skämt när Olof Morichetto på Integrationspoolen ringde honom.

– Efter sex månader av besvikelse trodde jag han skämtade. Jag satt så tyst att han frågade om jag förstod. Det gjorde jag, men jag kunde inte ta in att han erbjöd mig en jobbintervju, berättar Ziad.

Lindahl öppnade upp för en framtid

Intervjun ledde till ett jobb som kontorsassistent på Advokatfirman Lindahl i Göteborg.

Upplärningen gick bättre än vad Ziad trodde, det han lärde sig på en månad trodde han skulle ta minst ett halvår.

Camilla Jaconelli som är HR-Manager på Lindahl beskriver att de ville göra något för samhället och hitta andra vägar till duktig arbetskraft. Camilla fastnade för Ziad på grund av hans attityd och vilja att arbeta.

– Jag upplevde honom som genuint intresserad och lojal. Han är otroligt arbetsam, vill lära sig nya saker hela tiden och har verkligen vuxit in i rollen. Vi klarar oss inte utan Ziad idag, säger hon.

Skillnad för både individen och bolaget

Ziad beskriver hur hela hans liv förändrats och visar sin tacksamhet till både Lindahl och Integrationspoolen.

– Jag kan leva på ett sätt jag inte kunde innan. Nu ser jag ljust framåt och vågar planera framtiden med min fru.

”Jag lär mig något nytt varje dag”

Jag frågar var som är det bästa med jobbet och Ziad funderar en stund.

– Det finns så mycket, jag kan inte säga bara en sak. Jag får göra något nytt varje dag och lär mig hela tiden. Även mina kollegor, de är helt fantastiska! När jag började var jag chockad då alla var så hjälpsamma, vänliga och otroligt duktiga, säger han.

I takt med framstegen har rollen utvecklats. Idag har mer administrativa arbetsuppgifter som receptionsarbete och översättningsjobb lagts till de tidigare uppgifterna som bestått av t.ex. teknisk support, ärenden och förberedelser inför seminarier.

Publicerad 18 januari, 2017